GuruScan Metrics: a mélyebb összefüggésekért

Bevezettem egy új GuruScan modult, ami a Metrics nevet kapta. Ennek segítségével olyan mélyebb piaci összefüggések is láthatók, amelyek a technikai elemzés során soha.

A GuruScan kapcsán folyamatosan azon dolgozom, hogy az előfizetőket a legmodernebb eszközökkel és átfogó adatokkal lássam el, ezzel javítva kereskedési stratégiáikat. Ma örömmel mutatom be a Metrics nevű úttörő funkciót, amely mélyreható elemzést és páratlan betekintést nyújt a részvényekbe és ETF-ekbe. A Metrics mostantól a GuruScan része, négy különálló füllel, amelyek értékes információkkal gazdagítják az opciós kereskedőket.

Alábbiakban bemutatom az egyes tabokban található piaci metrikákat.

Strike Metrics

Ebben a szekcióban az adott alaptermék különféle metrikái láthatók, amelyek abban segítenek, hogy meghatározd mely árszinteken milyen piaci kitettség alakult ki Call és Put oldalon. Az alábbi ábrákon a 45 napon belüli értékeket tüntettem fel, de ezek lekérdezhetők akár 0 napra, 7 napra, stb attól függően, hogy a kereskedőnek mi a kereskedési időtávja.

Gamma Exposure by Expiration:

Az opciós strike-okon kialakult gamma értékeket összesítem lejáratonként. Ha az érték pozitív, akkor a Call oldali Gamma van túlsúlyban, ha negatív akkor pedig a Put oldali gamma. A pozitív net gamma (GEX) stabilabb és alacsonyabb volatilitású piacot vetít előre, míg a negatív GEX volatilisabb, többnyire esős, csapkodó piacot. Nyilván ezek sem látják a jövőt, aktuális helyzetet mutatnak.

Gamma Exposure by Strikes:

Ugyanaz mint az előző, csak nem lejáratonként hanem strike-onként került összesítésre a net gamma érték.

Az alábbi képernyőkép az SPX GEX értékeit mutatja a tegnapi (2025.10.02) záró értékek alapján. Ebből leolvasható, hogy a legközelebbi lejáraton (2024.10.03) nagyon negatív a GEX érték, de a későbbiekben pozitív. Emellett a jobb oldali ábrán látszik, hogy egy jelentősebb Put szint van 5600-nál, mert ott a legmagasabb a negatív GEX érték. Felfele 5800 a következő jelentősebb ellenállás opciós szinten is.

Természetesen a fenti elemzést bármelyik GuruScan-ben lévő alaptermékre le lehet futtatni, így már akkor is hasznos lehet ha az ember egyáltalán nem kereskedik opciókkal.

Call Gamma Exposure / Put Gamma Exposure:

A Call és Put opciók GEX értékeit mutatja strike-onként és lejáratonként csoportosítva. Tehát a fentiekkel ellentétben nincs egymással szembeállítva a Call és Put oldal és nem nettósítva látszik a GEX, hanem külön a Call és Put értékek láthatók. Ennek segítségével könnyen azonosítható, hogy melyik oldal az erősebb és hol csoportosulnak a nagyobb kitettségek, mely lejáraton és strike-on.

Call / Put Open Interest és Volume:

Alábbi 4 grafikonon az látszik, hogy adott lejáratokon, strike-onkénti csoportosításban mekkora Open Interest és Volume értékek találhatók a Call és Put oldalon. Az Open Interest az mindig nap végén frissül csak, a Volume folyamatosan követhető napon belül is. A grafikonokba természetesen az éles felületen bele lehet zoom-olni vagy csökkenteni az értékeket a DTE szűkítésével.

Price Skew

Az ár ferdeségének (skew) megértése elengedhetetlen a túlértékelt opciók azonosításához és a kereskedési stratégiák optimalizálásához. Ennek a funkciónak a segítségével rögtön látható, hogy egy adott alaptermék esetén a Call vagy Put oldal van-e túlárazva és mennyivel.

Fontos látni, hogy a túlárazottságot kétféleképpen lehet vizsgálni, az aktuális piaci ártól szimmetrikus távolságra és Delta távolságokra. Az alábbi táblázatban a Binary ExpMv a Binary Expected Move (BEM) szimmetrikus távolságban vizsgálja meg a Put és Call opciók árait. A BEM egy Tasty által kifejlesztett számítás, ami az ATM (At The Money) straddle és az OTM (Out of The Money) strangle árképzéséből származik. Emellett a táblázatban feltüntettem a nem szimmetrikus, hanem adott Delta távolságban lévő opciók skew értékéit.

Ha az érték negatív, akkor a Put oldal van túlárazva, ha pozitív akkor a Call oldal.

Miért fontos az árazási skew-val foglalkozni?

Azért mert ez alapján könnyebb kiválasztani az ideális opciós stratégiát. A skew nem azt mondja meg, hogy a piac merre fog menni (azt semmi sem mondja meg), hanem azt, hogy melyik oldal a drágább és ez alapján könnyebb a stratégiát felépíteni, optimalizálni.

Az alábbi táblázatban lejáratonként látszanak az árazási skew értékek. Ebben a példában az SPX skew értékeit láthatod, amelyek egyértelműen negatívak a jelen piaci helyzetben, azaz a Put oldal van túlárazva.

Nézzünk árazási skew-ra egy másik példát, ahol a Call oldal van éppen túlárazva. Jelen piaci helyzetben elég sokat lehet ebből találni, de a GLD egy jó példa. Ezt akár szimmetrikusan vizsgálom, akár Delta távolságokra, szinten mindegyik lejáratban jelentős a Call oldali túlárazottság.

Ez például azt is jelenti, hogyha felfele akarok GLD-re kötni, akkor ideális lehet egy Butterlfy stratégia a magas Call skew miatt.

IV Skew

Ennek a tab-nak a felépítése teljesen ugyanaz, mint a Price Skew, csak itt nem az opciós árak ferdeségét vizsgálom, hanem az Implied Volatility ferdeségét vagy skew értékeit. Azaz melyik oldalon van jóval magasabb IV. Alábbiakban ez a GLD esetén látható, ami nagyon nem is meglepő ilyen Price Skew mellett, ami jelenleg látható az aranynál.

Price Skew Matrix

A legutolsó tab segítségével táblázatosan láthatod a GuruScan-ben található összes alaptermék esetén a BEM távolságra található Price Skew értékeket. Ezt a táblázatot lerendezve, pillanatok alatt átlátható, hogy mely alaptermékek esetén van olyan skew, amire esetleg érdemes ráugrani, vagy legalábbi további elemzésre alkalmas.

Íme a TOP 10 legnegatívabb price skew-val rendelkező alaptermék, azaz ahol a Put oldal van jelentősen túlárazva.

Íme a TOP 10 legpozitívabb price skew-val rendelkező alaptermék, azaz ahol a Call oldal van jelentősen túlárazva.

Jelenleg a fenti funkcionalitás segítségével sokkal mélyebb elemzést lehet elvégezni egy adott alaptermék esetén mint a sima technikai analízis. Nyilván ez sem Szent Grál, a jövőt nem mutatja, de a szentimentet igen. Emellett pedig nagyon jó ötletek generálására és az opciós stratégiák optimalizálására is.

GuruScan próbaverzió

Ha érdekel a Metrics működés közben, akkor próbáld ki a GuruScan-t 14 napig mindössze 1.990 Ft-ért.

Természetesen a próbaverzió segítségével nem csak a Metrics-hez fogsz hozzáférni, hanem a teljeskörű GuruScan funkcionalitáshoz is.

A próbaverziót itt tudod elindítani.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2024-10-03



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.