Határidős vs. ETF termék méretek

A Tastylive által nemrégiben publikált kutatásban betekintést nyerhetünk a futures és ETF-ek (Exchange Traded Funds) közötti különbségekbe és azok alkalmazási lehetőségeibe.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk ezeket az eszközöket, hogy segítsünk neked eligazodni a piacon.

Mi az a határidő és hogyan működik?

A határidős szerződések olyan megállapodások, amelyekben a felek elkötelezik magukat egy adott eszköz meghatározott jövőbeli időpontban és árfolyamon történő eladására vagy megvásárlására. Ezek a szerződések nagy volumenűek és gyakran használtak tőzsdei kereskedők körében, mivel lehetőséget biztosítanak az árfolyammozgások kihasználására és a kockázatkezelésre.

Például, egy /ES futures szerződés körülbelül 500 SPY ETF értékének felel meg. Hasonlóképpen, egy ezüst futures (/SI) szerződés nagyobb volumenű, mivel körülbelül 5,500 SLV ETF értékét képviseli. Egy /NQ szerződés pedig nagyjából 400,825 dollár értékű Nasdaq részvény kereskedésének felel meg.

A határidős piac előnye még, hogy közel 5x24 órás a nyitvatartása. Nyilván éjszaka a likviditás nem magas, de többnyire kereskedhetők a termékek.

ETF-ek és azok előnyei

Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyek tőzsdén kereskedhetők, akárcsak a részvények. Az ETF-ek különböző eszközök kosarát képviselik, például részvényeket, kötvényeket vagy árucikkeket, és lehetőséget biztosítanak a diverzifikált portfólió kialakítására alacsonyabb költségek mellett. Az ETF-ek előnyei közé tartozik az egyszerűbb hozzáférés, a likviditás és a kisebb kockázat a határidős szerződésekhez képest.

Az ETF-ek kereskedése során nem kell foglalkoznunk a határidős szerződések bonyolultságával, így a kezdő kereskedők számára is könnyebben érthetők és kezelhetők.

Mikor érdemes futures szerződéseket és mikor ETF-eket használni?

A határidős szerződések nagyobb tőkeáttételt és potenciálisan magasabb nyereséget kínálnak, de ezzel együtt nagyobb kockázatot is hordoznak. Ezért a határidős szerződéseket inkább tapasztalt kereskedőknek ajánljuk, akik tisztában vannak a piaci mozgásokkal és képesek kezelni a nagyobb volatilitást.

Az ETF-ek viszont kiválóak hosszú távú befektetésekhez és portfólió diverzifikálásához is. Az ETF-ek alacsonyabb költségekkel és kisebb kockázattal járnak, így ideálisak lehetnek a kezdő kereskedők számára.

Tastylive táblázat

Alábbiakban egy képernyőkép a Tastylive PDF-ből, amiben a határidős termékek méretét összehasonlítják az ETF méretével. Ebből elég egyértelműen látszik, hogy a határidős kereskedés nem az alacsony összegű számlák terepe.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2024-09-19



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.