Az elmúlt évek legnagyobb napi esése - visszajátszva...

opciós esettanulmány

Örömömre szolgál, hogy eljutottunk a 100-ik cikkhez. Gondolkoztam, hogy miről írjak ebben a cikkben és úgy döntöttem, hogy közösen visszajátsszunk egy piaci szakadást.

Miről is van szó?

05.06-án történt piaci szakadásról többféle szemszögből. Segítségemre volt a TOS platform egyik egyedülálló funkciója, a ThinkOndemand, vagyis a piaci események visszajátszása egy adott időszaktól kezdve. A TOS-nál nem olyan régen vezették be ezt a szolgáltatást, aminek a lényege, hogy minden egyes tick-et, árat, és kötési egységet rögzítenek egy adatbázisba és azt onnan bármikor vissza lehet játszani, mintha csak ebben a pillanatban történne.

Tehát újra meg lehet nézni bármilyen eseményt, a kötési könyvet, az árak alakulását. Fel lehet gyorsítani a képet, meg lehet állítani - pont olyan mintha filmet nézne az ember. Az informatikai vénám nagyra értékeli ezt a funkciót, mert óriási kapacitások kellhetnek egy ilyen bevezetéséhez és működtetéséhez...

Na de vissza a videóhoz. Tehát 2010.05.06, 20:00-tól nézzük vissza az esés körüli eseményeket, egészen a zárásig. A videó 3x-os sebességgel van rögzítve, a jobb felső sarokban lehet is látni az az aktuális időt és annak múlását. A videóban 6db különféle 15 perces grafikont láthatsz, az alábbi sorrendben:
- SPY: S&P500 index ETF-je
- DIA: Dow Jones index ETF-je
- PG: az állítólagos felelős a szakadásért. Sok helyen lehetett olvasni, hogy egy "elütött" mennyiség shortolása miatt történt a szakadás. Hát nem tudom, nekem nem úgy tűnik a visszajátszás alapján, hogy feltétlen a PG volt ennek az oka.
- SPY 110 May Put opció
- DIA 105 May Put opció
- PG 60 May Put opció

Mindegyiknél láthatjuk a kötési könyv és mennyiségek alakulását is. Érdemes megfigyelni a szakadás környéki időszakot, az opciós árak változását, az események gyorsaságát. Megdöbbentő jelenség volt.

Azon a napon nagyon örült az aki opciózott, hiszen a részvényesek longjainak az összes stop-ját kiszedte ez a hirtelen elmozdulás, az biztos. Ezért is sokkal jobb kockázatkezelési eszköz az opció. Jómagam elhülve néztem, ahogy az opcióim vesztik az értékeküket, de ez átmeneti volt, mert a piac visszakorrigált. Nem szedett ki a stop megbízás, továbbra is maradtam a piacon.

Jut eszembe ez a funkció sajnos nincs benne a papermoney verzióban, csak az éles számlához jár:(

Video loads here

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2010-05-18



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.