A piac pulzusa: Open Interest és Volume

Az opciós piacokon két nagyon fontos mutatót szokás figyelemmel kísérni, amelyek jelentős információval szolgálnak a piaci szereplők számára: az open interest és a volume.

Ezek a számok nem csupán száraz adatok; élettel telik meg általuk a piac, megmutatva nekünk, hogy milyen erők mozgatják jelenleg az aktuális terméket.

Mit mutat az Open Interest és a Volume?

Az open interest, vagy nyitott pozíciók száma azon kontraktusok számát jelöli, amelyeket még nem zártak le és aktívan kereskednek a piacon. A volume, vagy napi forgalom a nap folyamán kereskedett kontraktusok számát mutatja. Az open interest a piaci elkötelezettség mércéje, míg a volume az aznapi aktivitás mérőszáma.

Az open interest azon opciós szerződések teljes számát jelzi, amelyek jelenleg nyitva állnak a piacon, és még nem zártak le egy ellenkező irányú tranzakcióval. Egy növekvő open interest azt jelzi, hogy új pozíciókat nyitnak a befektetők, ami fokozott érdeklődést és potenciális új pénzt jelenthet az adott opciós strike iránt. Ellenkező esetben, ha az open interest csökken, az azt mutatja, hogy több pozíció zárul le, mint amennyi új nyílik, ami csökkenő érdeklődésre utalhat.

A volume, vagyis a napi forgalom az adott nap folyamán lebonyolított tranzakciók számát mutatja adott strike-on és lejáraton, ami a piaci aktivitás és az adott eszköz iránti érdeklődés intenzitását tükrözi.

Miért fontosak ezek a mérőszámok?

Az open interest segítségével megállapítható, hogy növekszik-e vagy csökken adott pénzügyi eszköz iránt az érdeklődés, azaz jól mérhető vele a piaci szentiment. Ha az open interest emelkedik, új pénz áramlik a piacra, ami fokozott kereskedési aktivitást és potenciális ármozgást jelez(het) előre. A magas volume változások, feszültséget sejtetnek a piaci hangulatban, gyakran nagy hírek vagy gazdasági események előszeleiként.

SPX Call és Put Open Interest példa

Az alábbi ábrákon az SPX Call és Put opciók open interest értékeit látjuk különböző lejárati időpontok és strike árak szerint. A színes oszlopok különböző lejárati dátumokat képviselnek, mindegyik egy-egy konkrét jövőbeni lejáratot.

A Call opciók open interest ábráján látható csúcsok, különösen a magasabb strike árakon, elsőre arra utalhatnak, hogy a piaci szereplők optimisták az adott eszköz jövőbeli árfolyamát illetően. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az open interest magas értékei önmagukban nem feltétlenül jelzik egyértelműen a bullish vagy bearish piaci hangulatot. Ezek a számok gyakran magukban foglal(hat)nak hedge pozíciókat, vagy akár komplexebb kereskedési rendszerek részét képező pozíciókat is, amelyek célja lehet a portfólió kockázatának csökkentése vagy a piaci volatilitás kihasználása.

Hasonlóképpen, a Put opciók esetében a magas open interest értékek az alacsonyabb strike árakon azt sugallhatják, hogy a befektetők biztosítást keresnek egy esetleges piaci visszaesés ellen. Azonban itt is figyelembe kell venni, hogy ezek a pozíciók lehetnek részei egy szélesebb kereskedési stratégiának, ahol a Put opciók nem feltétlenül közvetlen spekulációk a piac esésére, hanem inkább a kockázatkezelés eszközei. Az ábrákon látható piros nyílak az aktuális piaci árat jelölik.

SPX Call és Put Volume példa

Az alábbi ábrákon az SPX Call és Put opciók volume értékeit látjuk különböző lejárati időpontok és strike árak szerint. A színes oszlopok különböző lejárati dátumokat képviselnek, mindegyik egy-egy konkrét jövőbeni lejáratot.

Fenti ábrából az látszik, hogy az előző kereskedési napon a 4400-as Call strike-on volt kiemelkedő forgalom a többihez képest és összeségében a Call opciók iránt nagyobb volt a kereslet, mint a Put opciók iránt. Ez ismét egy szentiment információ, ami alapján önmagában nem érdemes döntést hozni, de ez is egy fontos adatpont a saját döntési mechanizmusban.

Következtetés

Az open interest és a volume a piaci résztvevők pszichológiáját tükrözik, segítenek a kereskedési minták megértésében és előrejelzésében. Ezek az eszközök akkor is használhatók a szentiment érzékelésére és a piaci szintek meghatározására ha valaki egyáltalán nem kereskedik opciókkal.

Az opciós kereskedés nem csupán számok és grafikonok; ezek mögött döntések, stratégiák és emberek állnak, akik a piac minden rezdülésével együtt lélegeznek.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-11-09



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.