Opciós kereskedés az IB TBSZ-en

Az Interactive Brokers által nyújtott TBSZ számlán csak bizonyos jellegű opciós stratégiák engedélyezettek. Nézzük, hogy melyek ezek.

Elég sok kérdést kaptam azzal kapcsolatban, hogy mely opciós stratégiák engedélyezettek az IB TBSZ számlán, ezért utánajártam a kérdésnek.

Korábban közzétettem egy útmutatót, hogyan kell megnyitni az IB TBSZ-t és jomagam is csak nemrég (2023 augusztus) nyitottam meg a TBSZ számlát, így (még) nincs jelentős TBSZ opciós kereskedési tapasztalatom.

IB TBSZ opciós kereskedés

Az IB support-tal történő levélváltások alapján az alábbi stratégiák köre tűnik jelenleg engedélyezettnek.

  • Long Call vagy Put: amerikai és európai típusú opciók esetén is (pl. index vagy részvény)

  • Covered Call: amerikai és európai típusú opciók esetén is (pl. index vagy részvény)

  • Short naked Put: csak cash secured, azaz ha van fedezet a részvény megvásárlásához

  • Call és Put Spread: lehet long és short is, de csak európai típusú, cash settled termék esetén (pl. SPX index)

  • Long Butterfly: csak európai típusú, cash settled termék esetén (pl. SPX index)

  • Iron Condor: csak európai típusú, cash settled termék esetén (pl. SPX index)

Fenti stratégiákat leteszteltem az IB TWS-ben és valóban csak ezeket engedte volna bekötni. A stratégiák alkalmazhatók határidős termékek esetén is, amennyiben a feltételeknek megfelelnek.

Nagyon sajnálom, hogy az egyik kedvenc stratégiám a Calendar / Diagonal spread nem köthető és Vertical spread-ek sem vehetők részvényekre, ETF-ekre. Így meglehetősen korlátozott az opciós kereskedés eszköztára a TBSZ számlán. Azaz nekem továbbra sem alternatíva a TBSZ-en való aktív opciós kereskedés...

Felmerült még bennem az a kérdés, hogy mi van akkor ha a megvásárolt Put opcióm ITM lesz lejáratkor (és nincs hozzá részvény), amiből short részvény keletkezne. Erre az IB válasza az volt, hogy mivel short részvény nem tartható TBSZ cash számlán, így a lejárati kitettséget figyelő algoritmusok a lejárati kereskedési nap utolsó 150 percében likvidálhatják a pozíciót. Azaz biztosan nem lesz a Long Put opcióból short részvény.

Fentiek alapján sajnos elmondható, hogy aki aktív és összetett opciós kereskedésben gondolkodik, annak az IB TBSZ számla nem lesz elég...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-08-31



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.