IBCE-n a devizaváltásnak átmenetileg vége

Az Interactive Broker Central European zRT (IBCE) ismét változtatott a devizaváltási szabályokon, "átmenetileg" megszüntette annak lehetőségét.

Mióta az IB átállt IBCE-re, elég korlátozottá vált a devizaváltás lehetősége, de voltak módszerek, amivel ki lehetett kerülni, pl. bázisdeviza átállítása. Viszont most egy 2022.10.17-i közleményük alapján úgy tűnik, hogy még tovább korlátozták a devizaváltás lehetőségeit.

UPDATE 2022.11.08: ma ismét működött az HUF konvertálása USD-re. Hogy ez meddig marad így azt nem tudom...

Nem tudok HUF-ot váltani

Eddig tökéletesen működött nálam az, hogy USD a számlám bázisdevizája és a beutalt HUF-ot lekonvertálom dollárra, a számla bázisdevizájára.

Most viszont ezt az üzenetet kapom:

Számomra elég értelmezhetetlen maga az üzenet is, hiszen a számlámon sehol sincs negativ egyenleg. Mindegy, a lényeg, hogy nem engedi a váltást.

Beszéltem is velük

Felhívtam a call centert (06-80-088400) ahol hosszas várakozást követően megerősítettek benne, hogy az IBCE ügyfeleinek jelenleg a korábban elérhető devizaváltás nem működik (10.17-e óta).

Kérdeztem mikor fog ismét működni. A válasz az volt, hogy dolgoznak rajta, ez csak átmeneti. Azt hiszem mindenki tudja ez mit jelent;).

Negatív egyenleg lenne a megoldás?

A fenti közleményből az is kiderül, hogy akkor engedik az ügyfél által kezdeményezett váltást, ha annak a célja egy negatív egyenleg feloldása.

Így az egyik trader ismerősöm kipróbálta, hogy az USD cash-t negatívba vitte a számláján egy nagy adag részvény vásárlásával, majd ezután tudott forintot konvertálni dollárra, mert a dollár egyenleg negatív lett és azt a célt szolgálta, hogy ezt feloldja. Ezt követően eladta a részvényt, amit csak erre a célra vásárolt. Tehát neki így működött a váltás.

Nyilván ez elég kockázatos tud lenni, mert ha nagy tételben kell részvényt vásárolni és elmozdul a piac a váltás ideje alatt akkor csúnya veszteség is lehet belőle. Persze lehet nyereség is, ezt nem tudni előre, de az biztos, hogy iránykockázatot vállal a váltás idejére.

Hogyan tovább?

Jelenleg úgy tűnik, hogy vagy vállalja valaki a negatív egyenleg elérését és úgy a váltást ami picit kockázatos (és ezáltal költséges lehet), vagy maradnak a hagyományos módszerek, Wise, Revolut és társai.

Szomorú ez, mert az IB-n évekig nagyon jól és olcsón lehetett forintot konvertálni dollárra. De hát változnak az idők...:(

Ettől függetlenül a sima FX kereskedés továbbra is működik, azaz lehet USD/HUF-ot longolni és shortolni is pozícióként, de leváltani nem lehet.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-10-27



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.