A Közelmúlt Torzító Hatása

A közelmúlt torzító hatása

Melyiknek van nagyobb jelentősége: annak a pozíciónak, ami 1 éve zárult le, vagy annak, ami tegnap?

A trading során kiemelten fontos tisztában lenni a közelmúlt torzító hatásával. A tegnapi esemény súlya mindig sokkal magasabb, mint a 2 héttel ezelőtti eseményeké. Ha pl. most visszagondolsz a Brexitre, és az azt övező pánikra, érzelmekre és pozíciókra, nagy eséllyel nem lesz magával ragadó az emlék. Ha viszont tegnap szakadt be a piac, az ismét nagyon erős, mert éppen MOST történik.

A film vége jobban megmarad, mint a közepe

Egy előadás vagy film esetében is igaz az, hogy az eleje és a vége az, ami többnyire megmarad. A közepe nagyon ritkán.

Ha olyan vagy, mint a legtöbb kereskedő, akkor a közelmúlt 5 trade eredménye sokkal jobban befolyásolja az érzelmi állapotodat, mint az eddigi összkép. Ez egy nagyon veszélyes tudattalan tényező. Ha az elmúlt 5 pozid veszteséges volt, teljesen másképp nyitsz újat, függetlenül attól, hogy az előző 20db nyerőben zárult.

A naplózás éppen ezért kritikus

Ezért kritikusan fontos a naplózás. Ha egy picit is rajtakapod magad azon, hogy elbizonytalanodsz, nincs kedved az egészhez, negatívan állsz a piachoz, akkor vissza kell olvasnod a naplódat és erőt meríteni belőle, ha a közelmúlt nem sikerült jól. Irreális módon képesek vagyunk tudattalan módon eltorzítani a közelmúlt súlyát, aminek fatális hatása lehet a jelenre vagy jövőre.

Érzelmi állapot befolyásoló hatása

Sok okos könyvben lehet olvasni, hogy meg kell tanulni érzelemmentesen kereskedni. Szerintem ezt olyanok írják, akik még sosem kereskedtek, így érzelemmentesek:). Azt gondolom, hogy érzelmek nélkül nem lehet élni, így kereskedni sem. Kizárt dolog, hogy teljesen indifferens tudsz maradni egy 50x-es lebegő nyereség esetén vagy éppen 30% drawdown-ban. Nem is ez a cél.

Ha tehát te sem Buddhaként kereskedsz, akkor fontos odafigyelned és tudatosítanod magadban az éppen aktuális érzelmi állapotodat, mert befolyásolja a kereskedésed eredményét. Negatív állapotban soha ne menedzselj, és ne nyiss új pozíciót.

Legyél tudatos a közelmúlt torzító hatására!

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 99%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-08-11 02:01:34



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.