A Kereskedés Adózási Kérdései

a kereskedés adózási kérdései

Mivel már számtalan levelet kaptam a kereskedés adózási kérdéseivel kapcsolatosan, így röviden tekintsük át a legfontosabb tudnivalókat, anélkül, hogy részletes adózási tanácsokat adnék.

Mielőtt belevágunk, szeretném tisztázni, hogy nem vagyok sem könyvelő, sem adószakértő. Mielőtt elkészíted az adóbevallásod, kérlek egyeztess egy adószakértővel a kérdésről.

 

Cég vagy magánszemély?

Szinte minden oktatásomon felmerül a kérdés, hogyan éri meg jobban kereskedni, cégként vagy magánszemélyként. Magánszemély esetén a tőzsdei kereskedésből származó árfolyamnyereség többnyire kedvezőbben adózik mint cég esetében.

Ha cégként kereskedtél és nincs további költséged, amit szembe tudsz állítani a profittal, akkor kifizeted a társasági adót és az ezen felüli részt vagy bérként veszed fel, vagy osztalékként. Bármelyiket is választod sokkal rosszabbul jársz, mintha magánszemélyként kereskedtél volna.

Az már egy másik kérdés, hogy esetleg a vállalkozásod pénzével is kereskedsz. De ha éppen most kezdenéd a kereskedést, akkor a helyedben biztosan a magánszemélyes megoldást választanám. Van még egy előnye a magánszemélynek a cégessel szemben. Ha céges számlát nyitsz pl az IB-nél, akkor kb. 2-3x annyiba fog kerülni a tőzsdei adat előfizetésed, mert un. professional subscriber kategóriába sorolnak, hiszen cég vagy! A számlanyitás is sokkal körülményesebb a cég számára, mert szinte minden céges iratot bekérnek még angolul is...

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet, egyéb jövedelem, osztalék?

Adózási szempontból nagyon nem mindegy, hogy a nyereség ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származik, esetleg "egyéb jövedelem", osztalék, stb. Éppen ezért nagyon fontos a személyre szabott szakmai segítség kérése adózási kérdésekben.

Hogyan készítsd el az analitikát

Mivel én az Interactive Brokers felületét használom, így arról tudok beszélni.

A webes felületen való belépést követően adott évre le lehet tölteni a kereskedési riportot, ami minden egyes ügyletet tartalmaz excelben. Egy ideig kell bogarászni mire az ember átlátja, de nem vészes. Ebből kiindulva egy szakavatott könyvelő képes elkészíteni az adóbevallásod ezen részét. Akár te magad is megtanulhatod, de ehhez jobb ha szakavatott segítséget kérsz.

Lebegő vagy realizált?

Az is fel szokott merülni, hogy mit csinál az ember a lebegő veszteséggel vagy nyereséggel? Semmit. Azután kell elszámolni, ami realizált ügylet volt adott évben. Természetesen ma már szembe lehet állítani a nyereséget a veszteséggel, így a ténylegesen realizált profit után kell az adót megfizetni.

Önadozó vagy vonja a brókercég az adót?

Ismét esete válogatja, hogy hol mivel kereskedsz, de a legtöbb esetben az adóbevallás önbevallás alapon működik. Ez annyit jelent, hogy neked kell beállítanod a tételeket az éves személyi jövedelemadó bevallásodba, természetesen a könyvelődet bevonva. Vannak azonban pl. olyan tételek, mint az amerikai részvényosztalék, ahol az adó egy részét már az Államokban levonják. De ezeket is egyedileg kell minden esetben ellenőrizned.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 97%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-01-08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.