Interactive Brokers - Utalás, Konverzió

Interactive Brokers deviza konvertálás

Ebben a cikkemben tisztázzuk, hogyan érdemes az Interactive Brokers felületére utalni, majd ott "helyben" konvertálni a kiutalt forintot.

Mivel ezek a kérdések mostanság nagyon gyakran előjöttek, nézzük most meg részletesen. Egyébként van egy ingyenes IB bemutató videóm is, ahol meg is nézheted, hogyan csinálom.

USD vagy HUF utalás?

Mindig felmerül, hogy hol érdemes konvertálni, kell-e itthon USD számlát vezetni. Erre a válaszom az, hogy csak az IB miatt totálisan felesleges a bankokat gazdagítani egy USD számla fenntartásával itthon. A legköltséghatékonyabb megoldás a következő:

  1. USD alapú kereskedési számla nyitása IB-nél. Azaz a számla devizaneme USD (base currency).
  2. Itthonról HUF számláról elindítani az utalást az IB HUF számlájára. Ez nagyon fontos, hogy nem az USD-re. Ebben az esetben HUF-ban érkezik meg a pénz az IB-hez és ott tudod bármikor lekonvertálni, amikor csak szeretnéd vagy épp megfelelőnek tartod az árfolyamot.
  3. Mikor megérdekezett a pénz az IB-hez, csinálsz egy devizakonverziós ügyletet, ami hasonló ahhoz, mintha USD/HUF-ot kereskednél, de nem margin alap ügylet lesz belőle, hanem devizakonverzió. Destination-nél az FXCONV választandó és nem az IDEALPRO (ld. lent).

Fenti módszerek segítségével kiküszöbölhető a drága itthoni USD számla fenntartása és az itthoni konverzió. Sokkal, de sokkal jobb árfolyamon tudod leváltani a HUF-ot az IB-nél, mint itthon bármelyik bankban, így nem érdemes itthon bajlódni vele.

Nézzünk néhány képernyőképet, ami segíthet a fentiek megvalósításában.

HUF utalás

Az alábbi képet az IB webes account management-ből szedtem. Ezt dobja fel, ha elindítasz egy deposit instrukciót. Ez egy fontos lépés, ugyanis itt deklarálod előre, hogy mennyi pénzt fogsz utalni. Enélkül nem írják jóvá a számládon. Tehát az utalás két lépésből áll:

  1. IB deposit instruction
  2. Magyar banknál utalási megbízás beadása a megfelelő információkkal.

IB deposit instruction: megadtam, hogy mennyit akarok beutalni és az alábbi tájékoztatást kaptam. Azaz, HUF utalás esetén a Citibank számlájára kell utalni. Kérlek minden esetben végezd ez a felületen a deposit instrukciót, mert időközben változhat a bank és a számlaszám is.

 utalás Interactive Brokersre

Amint látod a routing details-ből, ők alapból egy SWIFT utalás indítását kezdeményezik. Viszont, ha neked itthoni banknál van HUF számlád, akkor természetesen nem devizát utalsz és nem SWIFT lesz, hanem sima belföldi, így a bankszámlaszám elejéről kihagyható a HU44 és SWIFT BIC code sem kell és bank cím sem.

HUF konverzió

Az alábbi képernyőkép a TWS-ből van. Előkészítettem egy USD.HUF megbízást ahol a destination-re kattintva felugrik, mit akarok vele kezdeni. Itt kell kiválasztani az FXCONV-ot és akkor effektíve USD lesz belőle, és nem egy FX pozíció. A példában 25K van megadva, azaz 25000 USD-t akarok konvertálni. Itt nyilván a megfelelő összegre kell átírni. Ezzel akár megoldható az is, hogy a kiküldött HUF felét konvertálod csak át.

Interactive Brokers HUF konverzió

 A hazautalás esetén hasonló az eljárás. Az USD-t vissza kell konvertálni HUF-ra, IB-n belül majd sima forintként hazautalni a magyar bankba.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 93%

Tags: Interactive Brokers, utalás, konverzió,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-07-21



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.